26/11/2018- De nieuwe ondergrondse parking van het station in Mechelen heeft donderdagavond de prestigieuze Betonprefabprijs van de Federatie van de Betonindustrie n de wacht gesleept. Vooral de architecturale waarde van de wand tussen parking en circulatiezone kon de jury bekoren.

‘Een maximum aan functionaliteit, gekoppeld aan een zeer grote belevingskwaliteit, en dat binnen een duurzaam concept’. Zo omschreef de jury van de betonfederatie de realisatie van bouwheer NMBS die sinds begin september in gebruik werd genomen. De architecten Brent Turchak en Bruno De Backer slaagden er in om met hun ontwerp de banaliteit van een doorsnee ondergrondse parkeergarage te doorbreken, zonder concessies te doen aan functionaliteit of veiligheid.

Voor de wand tussen parking en circulatiezone zorgt de wisselende oriëntatie van de prefabpanelen voor een dynamisch effect. Maar ook de zogenaamde helicoïdalen – de slakkenhuisvormige verbindingen tussen de drie niveaus - kregen omwille van hun lichtheid en vormgeving lof toegezwaaid. Ook het gebruik van 16m brede overspanningen in het parkinggedeelte zelf werd zeer gesmaakt. Daardoor wordt het parkeren extra gemakkelijk.

Copyright © 2013 Mechelen in beweging.    Login Klankbordgroep / PersWebdesign door WebMamba.