Nieuwe verkeerscirculatie wijk Ragheno

Nieuwe verkeerscirculatie wijk Ragheno

Dit najaar start de aannemer met de bouw van het Nieuw Logistiek Centrum (NLC) van de NMBS en vervolgens de Arsenaalverbinding.  Ten vroegste begin oktober komt er een nieuwe, tijdelijke verkeerssituatie in de wijk en het bedrijventerrein Ragheno. Er wordt nog een saneringsproject uitgevoerd voor de aannemer kan starten. Deze nieuwe verkeerssituatie duurt ongeveer 2 jaar.

Werfzone breidt uit naar de Motstraat

NMBS vervangt 2 oude loodsen door een nieuwe, logistieke loods (NLC) voor de Centrale Werkplaatsen.  Om dit gebouw te realiseren wordt een stuk van de Motstraat afgesloten. Gedurende de werken voor het NLC start Agentschap Wegen en Verkeer /Stad Mechelen met de bouw de Arsenaalverbinding fase 1:  namelijk van de Leuvensesteenweg tot het Rode Kruisgebouw. 

Bereikbaarheid en circulatie verkeer

  • Bewoners en bedrijven: Alle woningen en bedrijven blijven bereikbaar met de auto of vrachtwagen.
  • Voetgangers en fietsers: Het fiets- en voetpad in de Motstraat wordt afgesloten. Het doorgaand fiets- en voetgangersverkeer gaat in twee richtingen via de Dellingstraat. Deze wordt een fietsstraat. Bewoners kunnen zowel te voet en met de fiets hun huis bereiken.
  • Autoverkeer en leveranciers: Het gemotoriseerd verkeer maakt een lus in enkele richting via de Motstraat, de kleine Motstraat (KMO-weg) en de Dellingstraat. De Dellingstraat wordt vanaf de KMO-weg tweerichtingsverkeer. De ondergrondse stationsparking blijft via deze weg bereikbaar.
  • De brievenbus van De Post wordt verplaatst verderop in de Motstraat. Op het kruispunt Motstraat x KMO-weg.

Timing nieuw logistiek centrum NMBS

Ten vroegste oktober 2024: nieuwe verkeerssituatie en start archeologisch onderzoek

Najaar 2024: start bouw NLC

Bouw NLC: 2 jaar

Voorlopige timing Arsenaalverbinding:

2026: fase 1:  werken Arsenaalverbinding van Rode Kruis tot Leuvensesteenweg

Na de bouw van het NLC start fase 2: Arsenaalverbinding van Margaretatunnel tot Rode Kruis-gebouw.